Toarpsalliansen

Referat: Kabel Åttio/Byttorp - Toarpsalliansen

Efter ett par dagar där allt hade handlat om coronaviruset spelade vi vår andra DM-match. Av coronaskäl hade vi ställt in vår fysträning inomhus på torsdagen.

Och på matchdagen valde vi att minimera tiden inomhus genom att uppmana spelarna att komma så ombytta de kunde, samt att ta genomgången utomhus.

Det blev en lite udda uppladdning. Men när matchen väl började hade corona en biroll. Det var fotboll i fokus.

Det här var årets andra match. I den första, den mot Södra Härene, gjorde vi en kanonmatch sett till defensiv organisation. Vi kom rätt i positionerna från början, och krympte ytorna centralt.

Årets andra match blev en helt annan historia. Kanske för att Toarpsalliansen inte var riktigt lika starkt som Södra Härene. I Vårgårda fick vi automatiskt koncentrera oss på lågt försvarsspel, och långa stunder hade vi inget anfallsspel alls. Då var det lättare att tänka rätt i defensiven.

Mot Toarp kände vi från start att det fanns öppningar att anfalla. Och då visade det sig att vi fortfarande har ganska mycket att lära innan vårt spelsätt sitter. När vi började försvarsspelet högre upp i planen tappade vi snabbt våra defensiva positioner, blev fega och började backa.

Den första halvleken gick helt till Toarpsalliansen. Inte så att de kom till speciellt många avslut. Men de vann matchen om mitten och ägde därför matchen så långt. Sett till matchbild var 2-0 i paus helt i sin ordning. Men sett till målchanser kändes det i överkant.

I paus fanns det mycket att prata om. Vi tryckte på följande punkter:

* Håll ihop mittfältet bättre
* Tryck upp yttermittfältarna, så de inte faller ner i backlinjen
* Tryck upp laget till mittlinjen när vi anfaller.
* En back kliver upp på bollhållare, resten faller.
* Prata med varandra, det är tyst
* Var lite lugnare med bollen. Våga hålla i, ta gärna två tillslag
* Byt sida i uppspelsfas

Budskapet nådde fram. För om den första halvleken var passiv och dålig var den andra riktigt bra. Vi vågade kliva fram och ta kommandot. Och vår dominans kändes minst lika massiv som den Toarp hade före paus.

Vår bästa målchans gick till Annie, som i friläge dock kom för nära Toarps målvakt. Vi kom också till många skottlägen av den typ som Toarps mål kom på. Faktiskt fler än Toarp kom till i den första halvleken. Men vi hade dålig kvalitet på avsluten, de flesta gick utanför eller över.

Just offensiv kvalitet är något vi får jobba mycket med framöver. Lite bättre kvalitet i passningsspel och avslut hade vi absolut kunnat vinna den här matchen. Nu förlorade vi med 2-0.

Resultatet innebär att vi inte längre kan vinna gruppen. Men vi ställer ju i första hand upp i DM för att få bra försäsongsmatcher, vilket vi har fått. På de två första har vi gjort tre bra halvlekar, vilket är lovande. Och faktum är ju att den fina andrahalvleken gör att vi trots förlusten lämnade Borås Arena 2 med ganska positiva känslor.